Baka semlor idag?
Jag bakade semlor för ett tag sedan på det här receptet:
Ca 20 st (eller halvera receptet)
Bullar:
Fyllning:
Gör såhär:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord. Rulla till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.
Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
Vispa grädden och klicka ovanpå mandelfyllningen. Lägg på locket och pudra med florsocker.
men alltså... du gillar ju inte semlor?
Nä men Olof tycker jätte mycket om semlor. Bakade till honom.